- Vína posielame balené po šiestich. Vína si môžete ľubovoľne kombinovať. Do košíka ostáva pridať ešte 6 vín.

This is an uncacheable response.
Est. 1966
História firmy Regia TT s.r.o. – Pivnica Orechová, sa datuje od roku 1994 a je pokračovaním histórie Šľachtiteľskej stanice Orechová. Šľachtiteľská stanica bola súčasťou Komplexného výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave a bola v Orechovej zriadená v roku 1966.
Úlohou Šľachtiteľskej stanice v Orechovej, boli systematické práce na šľachtení nových odrôd viniča vhodných pre oblasť Východoslovenskej nížiny a overovanie novošľachtencov v rámci KVÚVV i v úzkej spolupráci so slovenskou šľachtiteľkou Ing. Dorotou Pospíšilovou CSc. Nadväzujúcou úlohou bolo pestovanie sadeníc viniča potrebných pre rýchlo sa rozvíjajúce vinohradníctvo v Sobranskej vinohradníckej oblasti.
V rámci výstavby šľachtiteľskej stanice boli postupne vytvorené pestovateľské i materiálne podmienky pre realizáciu týchto zámerov. V rokoch 1967–1968 boli vysadené šľachtiteľské vinohrady s rozlohou cca 54 ha so svetovým sortimentom viniča a bolo vytvorené zázemie pre produkciu sadeníc. Dobudovaním podzemnej dvojloďovej klenbovej pivnice v roku 1970 boli dané základy i pre rozvoj profesionálneho vinárstva.
Vinohrady a výroba vína sú v Pivnici Orechová úzko prepojené. Viničné hony sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti spracovateľských kapacít firmy pre výrobu bielého vína a červeného vína. Po zbere je hrozno vo veľmi krátkom čase spracované v modernej lisovni a novovybudovanej muštárni s riadeným procesom vinifikácie muštu.
Šľachtiteľská stanica Orechová pestovala v šľachtiteľských vinohradoch na rozlohe 50 ha približne 150 rôznych odrôd viniča .Po prevzatí Šľachtiteľskej stanice Orechová súkromnou firmou Regia TT, s.r.o . – Pivnica Orechová bola väčšia časť šľachtiteľských vinohradov revitalizovaná a pri pestovaní viniča bol zavedený systém integrovanej produkcie. Z výsadieb šľachtiteľskej stanice bol zachovaný pôvodný vinohrad Hajaš. Tento vinohrad bol vysadený v rokoch 1987-1988 z ozdraveného materiálu vypestovaného in vitro. Rovnako boli zachované pôvodné výsadby odrôd Rizling rýnsky a vlašský a Frankovky modrej, vysadené v roku 1966 – 1967.
Základným článkom uskladnenia a zrenia vín sú pivničné priestory. Pivničnému hospodárstvu dominuje podzemná pivnica vybudovaná v andezitovom podloží v hĺbke 6 – 12 m, s ročnou teplotou v rozsahu 12-14 stupňov. Súčasná kapacita podzemnej pivnice je 450 000 l. Na túto pivnicu nadväzuje pivnica drevených sudov pre mikrooxidačné zrenie červených vín a bielych vín . Súčasťou pivničného hospodárstva je plniaca linka a klimatizovaný sklad pre uskladnenie nafľašovaných vín . Súčasťou podzemnej pivnice je i firemný archív.
Moderne vybavená degustačná miestnosť nazývaná Hodovňa poskytuje plné vybavenie pre prezentácie vín i pre oblasť vedomostnej turistiky . Má kapacitu 50 návštevníkov. Súčasťou degustácií je ponuka domácich gastronomických špecialít, ktoré majú základ v miestnom biochove prasiatok a sliepok. Program degustácií je doplnený o prehliadku blízkych vinohradov s odborným výkladom. Súčasťou programu je i exkurzia vo vinnej pivnici s degustáciou vín priamo v pôvodných podzemných priestoroch.
Stará múdrosť hovorí, že 80 percent kvality vína tvorí kvalitné hrozno. Moderná technológia spracovania hrozna je nástrojom, ktorý nám umožňuje dotvoriť v našich vínach to, čo nám ponúkla príroda a terroir v podobe kvalitného hrozna.
Základom spracovania hrozna je novovybudovaná moderná lisovňa. Lisovňa ideovo vychádza z klasických postupov spracovania hrozna, uplatňovaných ešte v Šľachtiteľskej stanici Orechová. V technologickom reťazci spracovania uplatňujeme maximálne šetrné spracovanie s využitím fyzikálnych princípov a obmedzením chemizácie muštov a vína. Pri vinifikácii dodržiavame princíp spontánneho kvasenia, teda využívame pôvodné natívne kvasinky žijúce na bobuliach hrozna.
Hrozno bielych odrôd sa po odstopkovaní, bez mletia dobu 6 – 12 hod. maceruje v cediacich nádobách. Mušty odkaľujeme fyzikálnou cestou – ochladzovaním. Vína z našej vlastnej suroviny vyrábame prevažne metódou sur lie. Kvasný proces muštov prebieha v modernej Muštárni. Kvasenie je riadený proces, keď je v kvasných nerezových nádobách ochladzovaním udržiavaná optimálna teplota fermentovaného muštu.
Kvasenie modrých odrôd prebieha v tzv. vinifikátoroch . Hrozno po odstopkovaní je bez lisovania premiestnené ako rmut do vinifikátorov . Tu kvasí rmut až do úplného vykvasenia, následne je rmut vylisovaný. Technologický proces u červených vín pokračuje zrením mikrooxidáciou, teda zrením v starých dubových sudoch.
Spoznajte ľudí za našim vínom
majiteľ
Moja cesta k vinohradníctvu a vinárstvu viedla v šľapajach môjho otca Dr. Pavla Micháleka, ktorý sa hroznu a vínu profesionálne venoval na Výskumnej stanici ovocinársko – vinohradníckej ÚKSUP viac ako 30 rokov. Preto moje kroky smerovali na štúdium Vysoké zemědelské školy – Záhradníckej fakulty odbor vinohradníctvo a vinárstvo v Lednici na Morave. Po skúsenostiach v štátnom podniku Vinárske závody Košice som sa rozhodol pre budovanie vlastnej cesty. Postupne som našiel odborne zdatných spolupracovníkov (dnes máme v bežnej nesezónnej prevádzke zhruba 25 stálych zamestnancov), ktorí so mnou úzko spolupracujú vo vinohradníckej oblasti, v pivničnom hospodárstve i v ekonomických a obchodných činnostiach. Významným spôsobom sa spolupodieľajú na úspechoch vín z Pivnice Orechová. Vedúcou vinohradníckej oblasti je pani Milka Bilohlávková, vinársku prevádzku riadi Ing. Eva Špakovská, ekonomický úsek vedie pani Agáta Pavlová a odbyt a logistiku májú na starosti Ľudmila Korpová a Marcela Pavelková . Úsek mechanizácie riadi Juraj Tomáš.
predaj
odbyt, logistika
Terroir vinohradníckej obce Orechová
Vinohradnícke trate sa rozprestierajú na juhozápadných sopečných svahoch Vihorlatských vrchov s najvyšším vrcholom Vihorlat (1076 m n.m.). Vihorlatské vrchy vytvárajú účinnú prírodnú bariéru proti prieniku studených severných vetrov, čo citeľne vplýva na klimatické pomery v Sobranskej vinohradníckej oblasti
Nadmorská výška vinohradníckej obce Orechová a katastra je v rozmedzí 123 – 214 m.n.m. Podnebie má výrazný kontinentálny charakter s veľmi teplým a pomerne suchým letom a chladnou zimou. Výsledkom sú priemerné ročné teploty 9 – 10 stupňov Celzia, ročný úhrn zrážok okolo 700 mm a priemerná dĺžka slnečného svitu dosahuje úctyhodných 2 100 hodín ročne. Zaujímavé sú i geologické a pôdne podmienky našej vinohradníckej oblasti, kde opäť dominuje vplyv pohoria Vihorlat, v minulosti činnej sopky. Horninou prevládajúcou v podloží je sopečný andezit. Andezit uchováva vo svojich drobných póroch cenné zásoby vody, ktorú vinič dokáže efektívne využívať.
Klimatické podmienky na Vihorlatskej pahorkatine viedli k tomu, že sa tieto oblasti nazývajú i stredoeurópskymi stepami. Rastú tu xerotermné travinné spoločenstvá , z ktorých najvýznamnejšie je spoločenstvo patriace k asociácii Festuca pseudodalmatica – Potentilla arenaria. Sekundárne sú tieto xerotermné stanovištia vhodné na pestovanie viniča.
Tieto klimatické a geologické podmienky vytvárajú špecifický terroir vinárstva Pivnice Orechová a prispievajú k výnimočnému charakteru našich vín.
Zažite exkurziu vinohradom, prehliadka pivníc a technológie spracovania a ochutnávku vín na jednom mieste.